https://www.opremikancelariju.rs/g.aspx
Otvoreni portal
Fotokopir papir

Papir za kopiranje

ili kako ga neki nazivaju papir za printanje, papir za stampu ili papir za stampanje je neizostavan deo svake kancelarije. 

Bilo da vam treba papir za štampanje ili za pisanje, najstandardniji je papir A4 formata, 80 grama. Ovaj papir se koristi u laserskim i ink jet štampačima podjednako. Ukoliko se koristi u štampačima, možete ići i sa 70 gramskim papirom ali je kod fotokopirnih uređaja to nemoguće. Ovo je zato što ovi uređaji u kratkom vremenu izbacuju veliki broj kopija, čime se razvijaju visoke temperature koje se prenose na papir i deformišu ga.

Ako vam se dešava da vam papir u štampaču glavi ili povlači više papira od jednom onda to može biti iz više razloga.

Ukoliko nam se klijent javi sa problemom  glavljenja ili povlačenja više papira istovremeno, prvo proverama debljinu papira koju je poručio. Ukoliko je debljina od 80 i više grama, onda tražimo mesto na kome lageruje papir. moguće je da je to mesto vlažno to može takođe biti uzrok.

Dešavalo se da nam je cela serija papira glavila i dugo vremena smo pokušavali da odgonetnemo u čemu je bio problem. Verovali ili ne, problem je bio u fabrici samoj. Usled velike potražnje i proizvodnje, noževi koji seku papir na riseve su se istupili i umesto da seku papir oni su ga kidali i tako činili da se papiri zalepe jedan za drugi.

Preporuka je de se papir rastrese pre ubacivanja u fioku štampača.

I na samom kraju ukoliko nije ni jedan od prethodna 2 razloga, postoji mogućnost de je sistem za povlačenje dokumenata na samom štampaču popustio i da nepravilno povlači papir ili ga uopšte ne povlači.

Papir za štampu postoji u više debljina i dimenzija. Najčešće korišćeni papir za printanje je A4 formata, 80 grama debljine.

Sto se tice klase ili kategorije papira za kopiranje tu srecemo papir A, B i C klase. Svakako da je A klasa papira za štampu najskuplja ali je i najkvalitetnija. Akcijska cena papira za stampu se uglavnom sreće kod papira C klase koji varijaju od 70 gramskih do 80 gramskih , različite beline.

Najprodavaniji papiri za štampanje je Sirius i Basic A4, 80 grama/m2. Za njim slede PPC, Mondi dok je medju papirima A klase Double A, Navigator i Mondi Triotec.

Ako smemo uopšte da se upuštamo u izbor najboljeg papira za štampanje onda tu postoji više kriterijuma

Prvi kriterijum u odabiru je finansijske prirode. U tom slucaju biramo Sirius Captain ili Basic Mondi. Oba su papiri C klase i dobro su se pokazali i u laserskim štampačima i u fotokopirnim uređajima.

Drugi kriterijum je kvalite. Tu glasamo na prvom mestu za Double A, zatim Navigator i na kraju Fabriano 1 i Mondi Triotec premium.

Treci aspekt je belina. Tu svakako treba ići na 80 gramske papire tipa Fabriano 2, Fabriano 3 ili recimo HP Home and office

Prvi je