https://www.opremikancelariju.rs/v.aspx?uid=2c1fd165-16bf-4c1a-92c2-9affd8e1a3a4
Otvoreni portal

O tonerima i kertridžima

Toneri i kertridži za štampače, predstavljaju preko potrebni potrošni materijal.
Svaki štampač bilo da je reč o laserskom ili ink jet modelu, koristi toner ili kertridž.
Toneri i kertridži nisu univerzalni
Model tonera je određen na prvom mestu proizvođačem štampača, a onda i modelom tog istog štampača.
Naziv štampača se nalazi na prednjoj strani uređaja i njegov naziv je određen imenom serije i kombinacijom brojeva i slova. 
Tako HP ima popularne serije štampača LaserJet i DeskJet, a Canon LBP i i-SENSYS. Ono što njih sledi u nazivu je brojevno-slovna oznaka koja je jedinstvena za svaki model. 
Kod multifunkcionalnih uređaja, na oznake PRO ili recimo M se nastavlja određena brojčana oznaka. 
Štampači mogu imati i dodatna slova u svom imenu, tipa d, dw, fdw, n ili nw. One određuju određene dodatne karakteristike štampača, ali nisu presudne kod pitanja koji model tonera odgovara određenom štampaču.
O značenju ovih oznaka pre i posle slovnih i brojčanih oznaka modela, više ćemo obraditi na stranici Štampači.
Toner ili kertridž...
Kao što reklama kaže – „nije svejedno“.
Toner i kertridž su potpuno dve različite stvari takoreći dva pojma, koja imaju jednu zajedničku osobinu – bez njih štampač ne imao šta da štampa.
Toner se odnosi na plastičnu kasetu napunjenu prahom koji ostavlja trag na papiru.
Zapravo toner kaseta je napravljena od poliestera, a sam prah u kaseti može se razlikovati od proizvođača do proizvođača i u zavisnosti za koji model štampača se koristi.
Sa druge strane, kertridž predstavlja plastični rezervoar u kome se nalazi mastilo koje se raznosi po papiru. Mastilo je proizvod lanenog ili sojinog ulja, nekada i naftnih derivata u koje se kasnije dodaje pigment i kao takvo ono se nanosi na papir i na njemu ostaje isušivanjem i isparavanjem.
Sama tehnika nanošenje praha i mastila na papir nije ni približna, a kamoli ista.
Laserski štampač radi uz pomoć lasera koji markira mesta na koja toner ostavlja trag na papiru. Kvalitet štampe je određen kvalitetom motora koji rotira bubanj, kao i s granulacijom tonera, čije fine čestice moraju ispratiti precizna laserska pulsiranja, koja su određena rezolucijom štampača. 
Za razlika od laserskih, inkjet modeli za ispis koriste ink, odnosno mastilo. Kvalitet je određen veličinom kapljica koje izlaze iz kertridža. Kako one ne mogu biti na nivou laserskog snopa, inkjet modeli su slabiji u štampanju teksta, a i svakako su sporiji od laserskih modela. 
Ipak popularni „pljuckavci“ su bitno napredovali poslednjih godina pa će kvalitet i najjeftinijih modela zadovoljiti većinu korisniku. 
Dilema: toner ili kertridž - laser ili inkjet?
Pa (naj)bolje je ono što je na akciji i na čemu prodavac ima veću maržu. Uglavnom je tako.
Naš savet je uglavnom da se dobro sagledaju potrebe pojedinca ili firme, da se proceni da li i u kom obimu postoji potreba za štampom u boji, zatim da se približno proceni dnevni obim štampe i da se na osnovu toga donese odluka.
Šta ćemo rešiti na osnovu ovih varijabli pojasnićemo Vam na stranici Štampači. 
A šta koristi fotokopir uređaj?
Fotokopir uređaji su posebna priča u svakom smislu.
Ovde je reč o ozbiljnim i skupim uređaji, da bi smo se s njim poigravali. Fotokopir uređaje bi mogli da predstavimo kao kamione u auto industriji.
Oni su napravljeni da prelaze hiljade kilometara ili prevedeno na jezik štampe - da rade veliki broj kopija u dugim vremenskim intervalima.
Samim tim i toneri koji idu u fotokopire moraju da budu veoma kvalitetni i velikog kapaciteta, kako bi bili isplativi. 
Toneri, koje mi nudimo, dokazano su najbolji na domaćem tržištu i grešaka odnosno reklamacija praktično i da nema. Ovo ne govorimo da bi smo se hvalili, već je reč o pažljivoj selekciji kako ne bi došli u situaciju da zahvaljujući lošem toneru, nekoga dovedemo u problem.
Da li toner ili kertridž može da pokvari štampač?
Odgovor je - NE.
Oni sami po sebi ne mogu da naprave mehanička oštećenja na štampaču. Samim tim ne mogu ni da ga pokvare. Ukoliko neki od elemenata na laserskom toneru ne funkcioniše, odmah ćete prepoznati po neprirodnom zvuku „krkljanja“ ili lupkanja unutar štampača. Ako se uz to i bubanj toner kasete ne okreće, to je jasan signal da uređaj više ne štampa tim tonerom i da je potrebna intervencija servisera.
Kod kertridža je situacija još jednostavnija. U slučaju lošeg kertridža, na papiru će ili biti nedovoljno ispisa ili će je biti u prekomernoj dozi. U oba slučaja treba reagovati i postojeći kertridž zameniti.
Najveći problem koji vam jedan toner ili kertridž mogu napraviti jeste da vam isprljaju unutrašnjost štampača a to se rešava bazičnim servisom štampača rešava na najbezbolniji način.
„Kinez“ bolji od originala?
Da li je došlo vreme da su kineski toneri i kertridži postali bolji od originalnih?
Iza ove izjave ne bismo smeli da stanemo 100% ali jeste činjenica da se originalni toneri i kertridži prave u istoj fabrici kao i kompatibilni, pa sve vodi ka tome.
Međutim ovde nije sve baš tako jednostavno. 
Ključna razlika je u samim procedurama i kontrolama tokom proizvodnje. 
Proizvodnja originalnih modula se odigrava u jednoj smeni, obično prvoj, gde postoje stroga pravila i kontrola od strane vlasnika robne marke. Takođe se vodi računa i o sirovinama koje se koriste u proizvodnji.
Sa druge strane proizvodnja zamenskih tonera i kertridža ne zadovoljava tako stroge kontrole i procedure, a sirovine mogu varirati u zavisnosti od raspoloživosti istih na tržištu Kine.
To i jeste glavni razlog prilične cenovne razlike između ove dve vrste tonera.
Ovo nikako ne treba da bude razlog za brigu korisnika i za razmišljanje o „nekupovini“ zamenskog tonera.
Zamenski toneri se proizvode u milionskim serijama, distribuiraju se na sve kontinente, višestruko su jeftiniji od originala, prolaze i trijažu trgovaca kojima je u interesu da nemaju reklamacije, tako da dok dođu do krajnjeg potrošača prođu veoma rigorozne kontrole.